Nieuws van meester Gerard

Wees gerust, je weet het van tevoren:

blijheid wordt uit droefenis geboren.

En uit het zand ontspringt de held’re bron,

in iedere regendruppel zit een vonkje zon. 

Toon Hermans

 

Normaal gesproken lezen jullie op deze plaats een stukje over een actueel thema uit het nieuws dat de schoolwereld raakt. Deze keer is dat een stukje over mijzelf (meester Gerard). Het is actueel en raakt de schoolwereld, maar jullie zullen het niet bij de NOS of RTL lezen ;)

 

Zoals jullie weten heb ik zowel in november als in januari corona gehad. Halverwege januari werd duidelijk dat het herstellen hiervan niet zo verliep als bij de meeste mensen gelukkig het geval is. Ik had weinig energie, snel een hoofd dat aangaf vol te zitten en mijn conditie was helemaal weg. Dit zorgde ervoor dat ik een stapje terug moest doen. Ik hoopte dat ik er met een maandje of drie wel weer bovenop zou zijn, maar helaas is dat niet het geval. 


De reden dat ik dit nu met jullie deel is dat de longcovid (zoals dit wordt genoemd) er helaas voor zorgt dat ik niet kan doen wat ik graag zou willen doen. Het ontbreekt me aan de energie om zo actief te zijn als ik gewoon was. Twee keer in de week ga ik naar de fysiotherapeut die me helpt bij het opbouwen van mijn energie. Ik ervaar het als een worsteling om mijn dagen in te vullen met de energie die ik heb. Vaak is die rond 13.00u. al op, maar is de dag natuurlijk nog niet voorbij. 

 

Dit alles zorgt ervoor dat ik duidelijke keuzes moet maken in wat ik wel en wat ik niet doe. Iedere dag opnieuw is het weer mijn doel om, als ik ‘s avonds naar bed ga, nog energie over te hebben. Om dit te laten lukken kan ik niet alles doen wat ik graag wil doen en wat ik belangrijk vind om te doen. Mijn focus ligt op school en ik zorg er voor, met de hulp van het team, om ervoor te zorgen dat de school goed loopt en dat we daar met elkaar kunnen doen wat goed is voor de kinderen. Dit heeft wel gevolgen voor mijn zichtbaarheid. Ik had graag bij de projectavond en de avondvierdaagse geweest en ik vind het belangrijk om ‘s morgens en ‘s middags op het plein te staan, maar helaas lukt me dat nu niet. Ook kan het wat langer duren voordat jullie een reactie krijgen op een vraag of een bericht (blijf deze vooral wel stellen en sturen!). 

 

Het leek me goed om dit met jullie te delen, zodat jullie het begrijpen waardoor ik wat minder zichtbaar ben en wat minder vaak aanwezig ben op school. Voel je vrij om er verder nog iets over te vragen, als je hier vragen over hebt. 

 

En natuurlijk schreef Toon Hermans ook hierover een gedichtje. Je kunt je vast voorstellen dat dit proces niet altijd meevalt en dat ik daarin ook slechte momenten heb, maar ik ervaar het ook als een leerproces over mezelf. En dat is zeker waardevol. Er vallen best wat regendruppels, maar daarin weerspiegelt vaak de zon…