Nieuws uit de onderbouw

Inmiddels is 1 van de spannendste en leukste periodes in de kleutergroepen weer aangebroken: Sinterklaas is in het land!

Dit jaar staat het thema “de bakker” in onze kleutergroepen centraal. Een fijn thema dat zowel past bij de sinterklaastijd als bij de kerstperiode later dit jaar. 

 

Is uw kleuter de afgelopen tijd al eens met een raadsel thuis gekomen? Het was misschien een  “Grej of the day, kortweg GOTD” oftewel het ding van de dag. GOTD is bedacht in Zweden door Micael Hermansson.

Hoe werkt de “Grej of the day”:  de kinderen krijgen de ene dag een raadsel mee naar huis. Hier mogen ze zelf over nadenken maar ze kunnen ook de hulp van familie en bekenden inschakelen. Bijvoorbeeld:

 

De volgende dag komen de kinderen met de door hen bedachte oplossing.

De juf geeft daarna een korte les (presentatie over het onderwerp) en daar worden een aantal weetjes over het onderwerp aan de orde gesteld. Het leuke van het raadsel mee naar huis geven of gewoon thuis laten vertellen is dat de kinderen er dan thuis over gaan praten en samen proberen te bedenken wat het zou kunnen zijn.  We proberen om onze kleuters af en toe een dergelijke “hersenkraker” mee naar huis te geven, dus misschien vindt u het leuk om mee te raden?

 

Na de kerstvakantie gaan we in de groepen werken rondom “sprookjes”. We kunnen hiervoor nog diverse zaken gebruiken zoals verkleedkleren binnen dit thema en kleine sprookjesfiguren om mee te spelen (bijv. poppetjes van de Efteling waar je een aantal jaar geleden bij AH voor kon sparen). Wie kan ons hieraan helpen?